Artikel
Hoe realiseer je een strategische verandering?
In een wereld waarin verandering de enige constante is, moeten programmamanagers voortdurend innoveren om voorop te blijven lopen. Frank Fondse, lead PMO consultant bij Oranjer, deelt drie praktische inzichten die iedere programmamanager kan gebruiken om morgen succesvoller te zijn.
Van sturen op tijd en geld naar sturen op strategische verandering
Veel programmamanagers blijven bij het uitvoeren van een complex programma vasthouden aan het strikt naleven van geplande tijd en budget, wat op de korte termijn succes lijkt te garanderen. Echter, deze focus kan ten koste gaan van de beoogde verandering, het uiteindelijke doel dat werkelijk waarde toevoegt aan de strategie van een organisatie. Oftewel: operatie geslaagd, patiënt overleden.
Frank benadrukt dat, in een omgeving waarin verandering zelden lineair is, het essentieel is om op zoek te gaan naar andere manieren om succes te organiseren en te borgen. Welke verrassende benaderingen kunnen jou als programmamanager helpen om het anders te doen en die strategische verandering wél te realiseren?
Inzicht 1: Durf onzekerheid en chaos te omarmen
In een tijdperk waarin data-analyse en automatisering de norm zijn, waarschuwt Frank voor de valkuil van overmatige controle. "De drang naar een volledig voorspelbare omgeving kan verlammend werken," stelt hij. "Waar ik schrik van heb, is die dwangmatige behoefte aan een gecontroleerde omgeving. Die hoge mate van voorspelbaarheid wordt ook steeds meer verlangd in een organisatiesetting. Maar sommige antwoorden zul je nooit vinden in cijfers of data. Die onzekerheid moet je omarmen."
“De buienradar moet op de minuut nauwkeurig kloppen. Als code oranje niet uitkomt, is heel Nederland verontwaardigd.”
In plaats van overmatige controle pleit hij voor het omarmen van onzekerheid en chaos en het behouden van flexibiliteit in de planning. Zo legt hij uit: “Ik zie bij veel programma’s dat men de planning voor de komende jaren volledig wil veiligstellen. En dat terwijl er continu onverwachte technische uitdagingen of veranderende klantbehoeften op je pad komen.”
Door te focussen op het hogere doel en een detailplanning van ‘slechts’ 90 dagen vooruit te maken, kun je als programmamanager beter inspelen op onverwachte uitdagingen en klantbehoeften. De grotere landing points en afhankelijkheden leg je vast in de roadmap.
Op deze manier kun je als programmamanager de balans vinden tussen structuur en flexibiliteit, waarbij je ruimte laat voor tijdelijke chaos.
Inzicht 2: Werk met interdisciplinaire teams
Sinds we meer agile werken, zijn we bekend geworden met het inzetten van multidisciplinaire teams. “Echter: een succesvolle programmaorganisatie bestaat voor mij echt uit ínterdisciplinaire teams. Dit zijn teams die niet alleen verschillende expertisegebieden inbrengen, maar nog een stap verder gaan," zegt Frank. Deze teams bundelen namelijk hun krachten en combineren de kennis van verschillende disciplines om samen tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen.
Zo zien we nu nog vaak dat een specialist van Finance of Operations met een specifieke expertise tijdelijk komt invliegen. Het is echter veel effectiever als deze specialisten gedurende de gehele looptijd van het programma binnen die programmacontext en op dagdagelijkse basis samenwerken. Op deze manier zorg je ervoor dat de beoogde verandering met veel minder weestand kan worden geborgd in de organisatie.
Hetzelfde geldt voor externe partners, die nu vaak op afstand blijven met afgebakende contracten en beperkte verantwoordelijkheden. Het succes van een programma neemt aanzienlijk toe wanneer alle betrokkenen gezamenlijk verantwoordelijk worden gemaakt voor het hogere doel en niet slechts voor een beperkt deel daarvan.
Als we binnen een programma in staat zijn om voortdurend slimme samenwerkingen met onze stakeholders, van klanten tot leveranciers, tot stand te brengen, zullen we veel effectiever ons doel behalen.
Inzicht 3: Investeer in mensen en hun emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie is net zo belangrijk als technologische vaardigheden, en vaak zelfs onmisbaar. "Hoewel vaak ondergewaardeerd in programmamanagement, kan emotionele intelligentie een krachtige katalysator zijn voor succes," zegt Frank. Programmamanagers met een hoog EQ zijn in staat empathie te tonen, goed te luisteren, conflicten op te lossen en samenwerking te bevorderen.
“Denk maar eens aan de onderhuidse spanning die je kunt voelen tussen twee mensen in de boardroom. Niet tastbaar, maar wel aanwezig. Er is dan altijd een menselijke interventie voor nodig om die op te lossen,” benadrukt Frank.
Het creëren van een klimaat van dialoog en betrokkenheid wordt uitdagender naarmate de complexiteit van een programma toeneemt en er meer stakeholders betrokken zijn. Hoe meer aandacht de programmamanager hieraan besteedt, des te bepalender het zal zijn voor het succes van het programma.
Een open mindset van alle betrokkenen is cruciaal, maar deze ontstaat niet vanzelf. Daarom is het belangrijk om aan het begin van een programma kaderende gesprekken te voeren. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het inrichten van de governance, maar ook tijdens tussentijdse reflectiemomenten, zoals aan het einde van elke 90 dagen.
Door deze gesprekken te voeren, wordt een basis gelegd voor een succesvolle samenwerking en betrokkenheid gedurende het hele programma.
De programmamanager als baken in de perfecte storm
Met alle bovenstaande inzichten is Frank van mening dat in de snel veranderende wereld van vandaag, waar onzekerheid en complexiteit de norm zijn, de programmamanager een absoluut baken van stabiliteit en richting kan zijn. "Programmamanagers moeten zich zien te bewegen in een landschap van voortdurende veranderingen en diverse stakeholders, waarbij ze de balans vinden tussen structuur en flexibiliteit."
Als baken in deze perfecte storm is het de taak van de programmamanager om strategische veranderingen succesvol te realiseren. Dit vraagt niet alleen kennis van technologie en ervaring met best practices, maar ook een gezond begrip van ‘de mens’ en emotionele intelligentie. Door te investeren in interdisciplinaire samenwerking en een klimaat van dialoog en betrokkenheid te bevorderen, kunnen programmamanagers ervoor zorgen dat alle betrokkenen zich verantwoordelijk voelen voor het gezamenlijke doel.
Met de juiste combinatie van slim samenwerken, efficiëntie, strategische focus en die mensgerichte aanpak, kunnen programmamanagers hun organisaties niet alleen helpen overleven, maar ook succesvol vooruit veranderen. Zoals Frank concludeert: "De toekomst is veelbelovend, en door vandaag de juiste stappen te zetten, kunnen we blijven floreren in de snel veranderende wereld van morgen."
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Artikel
Dé PMO-aanpak
In de snel veranderende wereld van projecten en programma’s is een gestructureerde aanpak essentieel voor succes. Onze PMO aanpak bestaat uit drie belangrijke fases: Kick-start, Boost en Flow. Deze fasen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat jouw programma niet alleen van de grond komt, maar ook duurzaam en effectief blijft.