Case
Kleiburg
Het opzetten van een brouwerij lijkt een slimme zet, maar de start verloopt alles behalve soepel. Het zijn verwarrende dagen waarin iedereen druk bezig is, maar zonder een duidelijke koers. “Het was een bende, er was geen structuur. En dat was waar Oranjer in beeld kwam,"
Pionieren voor een betere wereld
Johannes van den Akker, abt van een hedendaags klooster en drijvende kracht achter brouwerij Kleiburg in de Amsterdamse Bijlmer, deelt openhartig zijn ervaringen met consultancybureau Oranjer Projectbeheersing. Hij vertelt hoe hun samenwerking niet alleen de brouwerij, maar ook hem persoonlijk heeft beïnvloed. “Oranjer bood precies wat we nodig hadden, maar net even anders dan we hadden verwacht.”
Het is 2015 wanneer Johannes zijn zoektocht naar een betere wereld begint. Het doel is duidelijk: "Ik zocht naar een manier om mijn geloof praktisch en relevant te maken," zegt Johannes. "Niet alleen praten, maar doen.” En zo ontstaat het idee van het Kleiklooster, een plek in het hart van de Bijlmer waar gastvrijheid en het aanpakken van onrecht centraal staan.
Het Kleiklooster biedt vandaag de dag onderdak aan dakloze gezinnen die even op adem willen komen of een steuntje in de rug nodig hebben. De dagelijkse maaltijd, het gebed en een leefstijl gebaseerd op gastvrijheid vormen de pijlers van deze gemeenschap.
Een solide aanpak in tijden van chaos
Om een duurzame inkomstenstroom voor het klooster te genereren start Johannes niet lang daarna Brouwerij Kleiburg, in de vorm van een sociale onderneming.
Het begint als een experiment, waarbij bierbrouwen en sociale impact hand in hand gaan. "We wilden wortelen in de buurt," zegt Johannes. "Als onze brouwerij lokale ingrediënten gebruikt en samenwerkt met de gemeenschap, versterkt dat onze positie. Het is niet alleen bier; het is een verhaal van verbinding en duurzaamheid."
Het opzetten van een brouwerij lijkt een slimme zet, maar de start verloopt alles behalve soepel. Het zijn verwarrende dagen waarin iedereen druk bezig is, maar zonder een duidelijke koers. “Het was een bende, er was geen structuur. En dat was waar Oranjer in beeld kwam," lacht Johannes terwijl hij terugdenkt aan die tijd.
(Foto: v.l.n.r. Jesse van der Zanden / abt Johannes van den Akker / Jeroen Kruisselbrink)
Over Oranjer
In de wereld van projectbeheersing is Oranjer geen alledaags consultancybureau. Naast ons werk voor zakelijke klanten, geloven we sterk in het belang van sociaal ondernemerschap en zetten we ons regelmatig in voor maatschappelijke doelen.
Verrassende oplossingen: het succes van samenwerking
Jesse van der Zanden, consultant bij Oranjer, herinnert zich die beginfase van de brouwerij nog goed. "Ik werd direct volledig ondergedompeld in de brouwerij. En dan kom je erachter dat het om zoveel meer gaat dan alleen cijfers.”
Jesse is vanaf dan wekelijks in de brouwerij te vinden. Hij zorgt in de eerste plaats voor een heldere planning: wanneer gaan we brouwen, wat gaan we brouwen en hoeveel. Vervolgens brengt hij structuur aan in het ERP systeem en krijgt hiermee grip op voorraadbeheer en factuurstromen. Op die manier ontstaan de eerste professionele fundamenten.
Het werken in de brouwerij beperkt zich niet tot orde brengen in de chaos. "We hadden maar vier dagen per maand om te brouwen, dus het kwam nogal nauw. Toen gooiden we per ongeluk een compleet verkeerde zak mout in de ketel. Heel even leek het recept verpest, maar weggooien was geen optie." vertelt Jesse. “Ik dacht, laten we proberen er iets van te maken door gewoon nog meer nieuwe ingrediënten toe te voegen. Zo ontstond een nieuw, succesvol donker bier. Dit liet me zien dat een andere manier van denken tot verrassende oplossingen kan leiden."
Ondanks het succes is het vooral de samenwerking met het brouwerij-team die hem bijblijft. “Het is bijzonder om de diepere betekenis en passie die deze gemeenschap drijft van dichtbij te hebben meegemaakt. Deze manier van denken heeft mij als mens ook weer verder gevormd.”
Strategisch herpositioneren in onzekere tijden
Het is in het jaar 2020, midden in de coronatijd, als ook Jeroen Kruisselbrink, consultant bij Oranjer, zijn weg vindt naar de brouwerij. Johannes zegt: "Het was in die periode dat we anders moesten gaan denken. Afslanken, en focussen op bestaande omzet."
Wat begint als een financieel adviesgesprek, ontpopt zich al snel tot een ontmoeting met een onverwachte diepgang. "Als je binnenkomt bij de brouwerij, raakt het je, het is emotioneel," legt Jeroen uit. "Het is een gevoel wat je niet goed kunt uitleggen, maar je denkt: dit mag niet omvallen. Dit zit zoveel dieper dan alleen maar bierbrouwen."
Langzaam maar zeker vallen de financiële puzzelstukjes op hun plek. “Daar komt bij, dat voor Jeroen elke euro telt," legt Johannes uit. “Hij vindt het essentieel om alles tot op de cent nauwkeurig te begrijpen. Ik denk dan: hoe kan een cent belangrijk zijn in het grotere geheel? Maar dit kenmerkt tegelijk ook de aanpak van Oranjer die, hoewel soms confronterend, heeft gezorgd voor stabiliteit van de brouwerij en daarmee het Kleiklooster.”
Een stevig fundament voor de toekomst
De samenwerking met Oranjer betekent een keerpunt voor de brouwerij, met een herstel dat verder reikt dan ze ooit hadden durven hopen. "Zonder Jesse hadden we niet geweten waar te beginnen. En dankzij de hulp van Jeroen kan het Kleiklooster voortbouwen op het financiële fundament van de brouwerij”, concludeert Johannes met een overpeinzende blik. “Wij staan klaar om onze missie voort te zetten. En dat is nodig als ik kijk naar de verharding die momenteel plaatsvindt in de samenleving. Het klooster heeft hier anno 2023 nog altijd een betekenisvolle rol in te spelen.”
Het gaat niet om het creëren van orde in de chaos. Het gaat ook niet om het brengen van chaos naar orde. Het gaat om de orde in de chaos zíen.
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Laatste nieuws
Artikel
Dé PMO-aanpak
In de snel veranderende wereld van projecten en programma’s is een gestructureerde aanpak essentieel voor succes. Onze PMO aanpak bestaat uit drie belangrijke fases: Kick-start, Boost en Flow. Deze fasen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat jouw programma niet alleen van de grond komt, maar ook duurzaam en effectief blijft.
Artikel
Hoe realiseer je een strategische verandering?
In een wereld waarin verandering de enige constante is, moeten programmamanagers voortdurend innoveren om voorop te blijven lopen. Frank Fondse, lead PMO consultant bij Oranjer, deelt drie praktische inzichten die iedere programmamanager kan gebruiken om morgen succesvoller te zijn.