Artikel

Hoera, Go Live! Maar wat komt daarna?

Na jaren van voorbereiding is het moment eindelijk daar: de Go Live van je programma! Je bedrijfsprocessen zijn (her)ontworpen, je IT-landschap is ingericht, het bouwen en testen is voltooid en de business is stap voor stap steeds meer betrokken geraakt. En nu?

Na zo’n intensieve periode zijn de teams vaak al vermoeid en begint het offboarden van mensen. De druk neemt af, maar de verantwoordelijkheid blijft en daar wringt het. Als er nog veel fout blijkt te gaan in de Hypercare-fase, kan dat stevig afstralen op de programmamanager. Hoe zorg je ervoor dat deze laatste fase goed wordt ingericht?

Hier zijn vier adviezen voor een soepele Hypercare-fase:

1. Begin op tijd met voorbereiden

De sleutel tot een succesvolle Hypercare ligt in een tijdige voorbereiding. Dit betekent dat je vóór de Go Live al werkt aan een goed ingericht supportteam, heldere monitoring van KPI’s en duidelijke communicatie over verwachtingen naar de business. Hoe eerder je de juiste mensen betrekt en processen helder hebt, hoe soepeler deze overgang zal verlopen.

2. Spreek verwachtingen uit en houd de business betrokken

Een Go Live betekent vaak een tijdelijke ‘performance dip’. Bereid de business hier vroegtijdig op voor, nog vóór de Go Live. Op de lange termijn biedt de nieuwe oplossing veel voordelen, die vaak ruimschoots worden benoemd in roadshows en zeepkistsessies. Maar op korte termijn vraagt het veel van de business en daar is niet iedereen altijd even goed op voorbereid.

Maak duidelijke afspraken over de tijd en ruimte die medewerkers nodig hebben om zich de nieuwe werkwijze eigen te maken. Dit begint al bij eindgebruikerstrainingen in de maanden vóór Go Live en loopt door in de Hypercare-fase.

3. Stel een multidisciplinair supportteam op en schakel hen vroeg in

Een goed supportteam is essentieel voor een stabiele overgang tijdens Hypercare. Begin vroeg met het werven en trainen van een multidisciplinair team, zodat ze er vanaf dag één staan om de business te ondersteunen en rust te brengen. Idealiter zijn dit deels dezelfde sleutelfiguren uit de ontwerp-, bouw-, en testfase.

Focus aanvankelijk op het oplossen van directe problemen, maar bouw snel op naar zelfstandigheid, zodat de business uiteindelijk zelf oplossingen kan creëren en beheren. Dit team vormt de ruggengraat tijdens de Hypercare-fase en helpt om uitdagingen efficiënt te managen.

4. Gebruik een data-gedreven aanpak

Meten is weten, vooral in Hypercare. Een veelgebruikte KPI is de oplossnelheid van ‘bugs’. Houd scherp in de gaten of het aantal openstaande issues toeneemt of afneemt en zet prioriteiten om de capaciteit effectief in te zetten.

Daarnaast helpt een baseline van business-KPI’s – zoals factuurvolumes, het aantal PO’s, of omzet per maand – om snel knelpunten te identificeren. Stel ruim vóór Go Live de baseline vast en zorg dat de gegevensverzameling en het monitoringsproces helder zijn: hoe worden gegevens verzameld, wie doet dit, en wanneer bespreek je de resultaten? Zo stuur je Hypercare op basis van feiten en niet op onderbuikgevoel.

Warme overdracht en continuïteit na Go Live

Net als in elke andere fase van het programma vraagt Hypercare om heldere verwachtingen, een solide team en concrete stuurinformatie. Hoewel de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de business komt te liggen, blijft het van groot belang om de overgang tijdig en zorgvuldig te organiseren. Dit is geen hogere wiskunde, maar vergt organisatievermogen en vooruitkijken.

Een warme overdracht zorgt voor vertrouwen, duidelijkheid en een soepele start in de nieuwe werkwijze – een stabiele basis voor succesvolle adoptie van elke business transformatie.

Wil je zeker weten dat jouw programma ook na Go Live stevig in het zadel zit? Neem contact op om meer te leren over onze aanpak voor het organiseren van programmasucces.

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Laatste nieuws

Artikel

Hoe realiseer je een strategische verandering?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, moeten programmamanagers voortdurend innoveren om voorop te blijven lopen. Frank Fondse, lead PMO consultant bij Oranjer, deelt drie praktische inzichten die iedere programmamanager kan gebruiken om morgen succesvoller te zijn.

Oranjer gradient - 2

Case

Mammoet

Bij het opzetten van een wereldwijd strategisch programma kiest het internationale bedrijf voor een planmatige aanpak. Omdat Mammoet geen specialist is op het gebied van grote veranderprogramma’s, brengt Oranjer deze expertise in.

Oranjer gradient - 2